Olet ehkä kuullut Lapinlahden mielisairaalasta. Saatat ehkä tietää myös, että sairaalatoiminta on jo päättynyt ja nyt paikassa on muuta toimintaa. Minäkin tiesin, mutta en varsinaisesti tiennyt mitä ja kenelle.

Siksi olikin iloinen sattuma, että samaisena päivänä kun kirjoitin jutun Mitä tapahtuu, kun opettelee sanomaan kyllä? sain sähköpostiini kutsun tulla tutustumaan Lapinlahden Lähteeseen. Eihän siinä muuta voinut vastata, kuin Kyllä kiitos!

Matkalla hullujenhuoneelle.

Keitaaksi kutsun paikkaa siksi, että sen hallitseva piirre on ympäröivä puisto, jonka suojassa vanha  sairaala sivurakennuksineen sijaitsee. Maaliskuisena pakkaspäivänä viima lennätti kaulahuivia ja sai takertumaan tiukemmin takin liepeisiin. Puisto oli karu, mutta pystyin hyvin kuvittelemaan kuinka kesällä se herää eloon. Vieressä hiljaa humiseva Ruoholahti ja Länsiväylän pää tuntuivat olevan yllättävän kaukana. Juuri suojaisa sijainti lienee syy, miksi paikka on säilynyt “salaisuutena”. Edes kaikki helsinkiläiset eivät tiedä siitä juuri mitään.

Paikan historia on mielenkiintoinen. Rakennus on Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja se oli Suomen ensimmäinen psykiatrinen sairaala, joka aloitti toimintansa 1841. Kuuluisista potilaista mainittakoon Aleksis Kivi, joka sairaalajaksollaan työsti Seitsemää Veljestä ja myöhemmin sai hulluusdiagnoosiksi mm. “loukatun kirjailijan syndrooman”. Sairaala toiminta päättyi vasta hiljattain 2008, mikä osittain saattaa selittää sen, ettei tätä paikkaa tule ajatelleeksi muuna kuin kuuluisana mielisairaalana. Kaikkihan tietää, mitä tarkoittaa, kun joku “on ollut Lapinlahdessa”.

Sairaalatoiminnan päätyttyä paikka oli jonkin aikaa tyhjillään, kunnes sairaala sai tiloihinsa taas toimintaa. Vuonna 2013 mukana oli useita mielenterveysalan yhdistyksiä, kun paikasta päätettiin tehdä hyvinvointiin keskittyvä kaikille avoin paikka. Nykyisin tiloissa toimii Lapinlahden Lähde ja toimintaa koordinoi Suomen Mielenterveysseura.

Olin melko varma, että tuolla ikkunassa vilahti joku. Oliko se Kiven haamu?

Toiminnan idea on edelleen jatkaa mielen hyvinvointia edistävästi, mutta nyt niin, että se on kaikille avointa. Se on myös mahdollisimman ei-kaupallista, ja monet tapahtumat ja toiminnat ovatkin paitsi avoimia myös ilmaisia.

Yllätyin itsekin kaikesta siitä mitä Lapinlahden Lähde tarjoaa. Hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyvät tapahtumat ja erityisesti luennot ja keskustelutilaisuudet ovat olleet suosittuja. Tiloja ja puitteita voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin, kuten vaikkapa häihin tai kirjanjulkkareihin (pistetään korvan taakse!). Työhuoneita vuokraavat nyt jo muun muassa taiteilijat, kirjailijat ja start up -yritykset.

Galleria on kaikille avoin ja maksuton.

Taidetta pääsee katsomaan Galleria Lapinlahteen ja käytävägalleriaan, jotka ovat siis maksuttomia. Lähteen Puoti ja Patina myyvät taidekäsityöläisten käsitöitä ja second hand-tuotteita. Ravintola Loop valmistaa ruokaa tuottajien ja kauppojen hävikistä. Entä tiesitkö, että Lapinlahdessa on myös Suomen vanhin toiminnassa oleva yleinen sauna sekä oma pieni uimaranta?

Toimintaa on löytyy joogasta, mindfulnessiin, on kokeellista teatteria, kielikylpymiittejä ja luontotoimintaa. Lapinlahden Lähteen Facebookista löydät ajankohtaista tietoa tapahtumista.

Näin kivaa meillä on. Kuva: Lapinlahden Lähde

Vierailulla söimme Kahvila Lähteen antimia, joista en tietenkään muistanut ottaa kuvaa (mikä amatööri!): Ihanaa suolaista vegepiirakkaa, porkkanakakkua ja kurkumalattea. Kaikki herkut olivat paikan päällä valmistettuja. Nams!

Vierailumme päätteeksi suuntasimme vielä Venetsia-rakennukseen, jossa on mielenkiintoinen pikku Mental Museum. Pääsimme myös tutustumaan Armonia yhteisön tilaan, jossa meille pidettiin lyhyt meditatiivinen tilaisuus. Illan hämärtyessä katselin ikkunasta veden yli Hietaniemen hautausmaalle ja mietin, kuinka mielenkiintoiseen paikkaan sitä pääsi kun vastasi myöntävästi siihen yhteen meiliin, joka sattui tulemaan juuri oikeaan aikaan.

 

 

Loading Likes...

Write A Comment