Rakkauteni Göteborgiin juontaa juurensa 2000-luvun alkuun, jolloin vietin yhden lukukauden vaihto-oppilaana kaupungissa. Lentäessäni ensimmäisen kerran Landvetterin kentälle, en tosin vielä tiennyt kuinka ihastuttava kaupunki oli kyseessä. Koneessa istuessa jännitin enemmän sitä, iskeekö koti-ikävä ja palaisinko maitokoneella viikon päästä kotiin.

Ehkä ikävääni helpotti se, että Göteborgissa on monin paikoin sama fiilis kuin Helsingissä. Keskustassa kaupungintalon ja kanavan kulmilla voi kuvitella olevansa Kauppatorilla. Myös monissa muissa kaupunginosissa saattoi taloista ja luonnon läheisyydestä nähdä yhteneväisyyksiä silloiseen kotikaupunkiini.

Stora Hamnkanalen. Kuva: Kjell Holmner/Göteborg & Co

Göteborg on oiva kohde pienelle minilomalle. Sinne pääsee nopeasti: lento kestää vajaa puolitoista tuntia. Silti on vähän enemmän sellainen olo, että on ulkomailla. Liekö Tanskan ja Juutinrauman sillan ansiota, mutta leppoisan ja lämpimän keskieurooppalaisuuden voi aistia ihmisistä ja koko kaupungin tunnelmasta.

En oikeastaan osaa olla turistina Göteborgissa, niin monta kertaa olen siellä aikaa viettänyt. Silti päätin koota ehdotelman siitä, minkälainen voisi olla täydellinen päivä Göteborgissa.

da Matteo Magasinsgatanilla. Kuva: Superstudio D&D/Göteborg & Co

9.00 Aamiainen
Da Matteo (Magasinsgatan 17A) on juuri oikea paikka syödä herkullinen aamiainen ja nauttia rennosta tunnelmasta. Da Matteo on oikeastaan ketju ja monille göteborgilaisille synonyymi hyvälle “fikalle”, eli kahvittelulle. Kahvilakulttuuri ylipäätään on Göteborgin matkalla yksi suurimmista nautinnoista. Da Matteossa saat oman paahtimon kahvia ja paikanpäällä valmistettuja herkkuja. Aamiaisbuffet sisältää mm. leipää, erilaisia juustoja ja hilloja, puuroa, mehua ja tietenkin kahvia. Da Matteo on valittu Vuoden parhaaksi kahvilaksi 2015.

10.00 Shoppailua Magasinsgatanin alueella
Kahvila da Matteon takapihalla on kätketty helmi: pieni savipaja ja kukkakauppa Floramor och Krukatös. Aamiaisen jälkeen voit jalkautua Magasinsgatanin lähialueelle, jossa sijaitsevat monet ruotsalaisen muotimerkkien liikkeet, kuten Acne, Tiger of Sweden, Velour ja Emma och Malena. Lifestylea ja muotia myy Granpa, sisustustajan unelmia Artellieriet.

Feskekôrka. Kuva: Marie Ullnert/Göteborg & Co

11.00 Tauko Feskekôrkalla
Skagentoast on ehdottomasti göteborgin matkailijan koettava ja Feskekôrkan on siihen juuri sopiva paikka. 1800-luvulla rakennettu kalatori näyttää ihan kirkolta, siitä nimi. Istahda alas ulkoterassilla ja tilaa lasillinen olutta katkarapuleipäsi kyytipojaksi. Nauti näkymistä joen yli ja rennosta tunnelmasta.

12.00 Haahuilua Hagassa
Siirry kävellen tai raitiovaunulla Hagan alueelle, joka on kuin charmikas ja kotoisa pikku kylä. Kävele mukulakivikatua, ihastele puutaloja ja poikkea johonkin käsityöpuotiin tai vintagemyymälään.

Haga. Kuva: Frida Winter / Göteborg & Co

13.00 Ruokaa ja nykytaidetta sillan alla
Kun olet nuuskinut Hagan, hyppää taas ratikkaan ja suuntaa Röda Sten Konsthallenille. Entinen lämpökattilahalli Älvsborg-sillan alla on nykyjään modernin taiteen keskus. Konsthallenissa toimii myös kehuttu ravintola White Guide, joka tarjoilee kasvisruokaa, sunnuntaisin myös brunssia. Urbaani teollisuusmiljöö on rouhea ja jylhä terässilta komea.

Röda Sten Konsthallen. Kuva: Johannes Berner/ Göteborg & Co

15.00 Välikuolema puistossa
Kun olet aivan uuvuksissa kaikesta kävelystä ja kulttuurista, on aika ottaa pieni lepotauko luonnon keskellä. Göteborgin kasvitieteellinen puutarha Botaniska Trädgårdenissa voi viettää vaikka koko päivän, mutta siellä voi myös piipahtaa ja imeä itseensä kasviloistoa ja linnunlaulua.

Botaniska Trädgården. Kuva: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

17.00 Museoannos
Kulttuurinnälkäinen mahduttaa lomaansa vielä käynnin Göteborgin taidemuseossa, jonka kokoelma käsittää taidetta 1400-luvulta nykypäivään.

19.00 Illallinen Mr P 
Mikäli et ole museokierroksen jälkeen kovin väsynyt, voit jatkaa suoraan illalliselle. Ihan taidemuseon läheisyydessä, Götaplatsenilla on Mr P: “modernia eurooppalaista ruokaa, livemusiikkia, hyvä palvelu ja komeita tarjoilijoita”. Hintataso on hitusen korkea, mutta ei fine dining -tasoa kuitenkaan. Kesäisin ravintolalla on terassi, jolta on hyvät näkymät paraatikadulle Avenylle sekä museon edessä olevalle Poseidon-patsaalle.

22.oo Jos vielä yhdet…
Lyhyen kävelymatkan päästä Avenyllä löytyy discopaikkoja, mikäli menohaluja vielä löytyy. Esimerkiksi TripAdvisorin mukaan tämän hetken viilein klubi Yaki-Da sijaitsee 700 metrin päässä, osoitteessa Storgatan 47. Seitsemään kerrokseen levittäytyvässä klubissa voit vispata tanssilattialla tai vain piipahtaa lasilliselle cocktail-baariin.

View this post on Instagram

Tack för Guldhelgen ✨ #yakida

A post shared by Yaki-Da (@yaki.da) on

Tässä nyt “vaatimaton” ehdotus Göteborgin reissulle. Alkoiko yhtään hotsittaa?  

 

 

Loading Likes...

Write A Comment