Minua pyydettiin kaasoksi ja samalla muistin erään artikkelin, jonka kirjoitin Cosmopolitan-lehteen vuosia sitten. Nimittäin jutussa kokeneet superkaasot antavat parhaat vinkkinsä tuon kunniatehtävän hoitamiseen. Oli aika kaivaa juttu omista arkistoista.

Superkaasolla on homma hallussa.

Poimin parhaimmat pointit jutusta. Jos sinullakin on tiedossa kaasonhommia, kannattaa lukaista läpi. “Kaason pesti on kunniatehtävä. Silti se voi arveluttaa tai jopa kauhistuttaa”, sanotaan jo heti kättelyssä. Miten siitä siis selviää ilman, että ystävyyssuhteet tuhoutuvat ja burn out uhkaa?

 

 1. Ole aktiivinen
  Kysy morsiamelta heti alkuun, että mitä tämä odottaa sinulta kaasona. Samalla voit kertoa omia ajatuksiasi siitä, miten haluaisit ja voisit olla avuksi. Olemalla avoin heti alkuun omista toiveista, puolin ja toisin, vältytte turhilta pettymyksiltä myöhemmin.
 2. Aloita polttareiden suunnittelu ajoissa
  Viimeisen “naimattoman” illan järjestäminen on kiistatta kaason vastuista suurin. Suunnittelu kannattaa ehdottomasti aloittaa ajoissa. Ota Excel haltuun budjettia laatiessa jo heti alussa, niin säästytte harmailta hiuksilta. Kysy morsiamelta keitä juhliin kutsutaan ja hienovaraiset toiveet siitä, mitä ei ainakaan saisi olla juhlien ohjelmanumerona. Tiedustele myös juhlijoiden ehdotonta kipurajaa kustannusten suhteen ja noudata sitä.
 3. Hyödynnä verkostoasi
  Polttareita järjestäessäsi hyödyt hyvistä kontakteista. Suhteiden avulla saat järjestettyä ikimuistoiset elämykset edullisesti. Älä siis arkaile ottaa yhteyttää tuttuun poliisiin, palomieheen tai lentolupakirjan haltijaan. Kartoita myös juhliin osallistujien verkostot.

  Lentämään? Juu, mennään vaan.
 4. Ennakoi, pyydä apua suoraan ja delegoi
  Kun teet ajoissa sen minkä voit, saat pelivaraa muuttaa suunnitelmia jos eka vaihtoehto ei toimikaan. Äläkä häpeä pyytää apua kaason tehtävien hoitamisessa. Onhan bestman(it) varmasti kartalla siitä, mitä häissä tulee tapahtumaan? Voisiko hän ottaa hoitaakseen osan tehtävistä? Entä muut juhlavieraat? Osallistamalla muita hekin saavat kokea itsensä tärkeäksi.
 5. Älä pelkää epäonnistumista
  Jos kaikki ei menekään aivan kuten piti, on lohdullista tietää, etteivät häävieraat tiedä sitä. Niin kuin teatterissa, heillä ei ole hajuakaan, mitä käsikirjoituksessa lukee! Neuvokas kaaso ottaa mikin reippaasti käteen ja improvisoi. Oletko koskaan haaveillut stand up –koomikon urasta? No nyt voit harjoitella…
 6. Älä panikoi
  Morsian saattaa niin tehdä, mutta sinun tehtävä on vain olla tosi viilee ja toimelias. Niin kuin lentoemäntä. Se rauhoittaa myös hermoilevaa morsianta. Tämä on lopulta se villakoiran ydin kaason hommassa. Huolehdi siitä, että morsiamella on kaikki hyvin. Vieraat pärjäävät kyllä.

Häät on hyvä olla morsiusparin näköiset ja kaikkien muiden osallisten on hyvä tätä kunnioittaa. Voit toimia makutuomarina esimerkiksi asusteiden tai juhlapaikan koristelujen valinnassa, mutta lopulliset päätökset tekee aina hääpari.

Lopuksi vielä toivotan onnea sen suhteen, että morsiamesta ei kuoriudu Bridezillaa. Kaaso voi olla super, mutta kaikkeen hänkään ei pysty.

Viikonloppuna minä ja morsiameni suuntaamme Love Me Do –messuille. Ehkä sieltä löytyy lisää ispiraatiota. Stay tuned….

 

Loading Likes...

Write A Comment