Tuntuuko sinusta, että tunnet syvemmin kuin muut ihmiset ympärilläsi? Tunnetko itsesi helposti ylikuormittuneeksi tai ylivirittyneeksi kun aikataulu on tiukka, sinulla on liikaa samanaikaista tekemistä ja ympärilläsi paljon ihmisiä? Onko sinulla koskaan tarvetta ottaa aikalisä itsellesi ja yksin ladata akkujasi?

Jos vastasit kyllä näihin ja muutamaan muuhun kysymykseen, saatat olla erityisherkkä (HSP, highly sensitive person). Voit helposti testata itsesi Elaine Aronin kehittämällä testillä (englanniksi). Tähän väliin haluan heti korostaa, että erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se ole oireyhtymä, siksi sitä ei voi myöskään diagnosoida. Itse kyllä humoristisesti vitsailen diagnosoineeni itseni (ja lapseni).

Erityisherkän ihmisen hermosto toimii jonkin verran eri tavalla kuin ei-herkän. HSP voi olla herkkä erilaisille ärsykkeille, kuten koville äänille, valoille, kylmälle tai kuumalle tai jatkuvalle tietotulvalle. Ärsyketulva johtaa ylivirittymiseen ja väsymykseen.

Photo by IB Wira Dyatmika on Unsplash

HSP taistelee ennakkoluuloja vastaan.

Mielikuva erityisherkästä ihmisestä on, että hän on hauras eikä kestä normaaliin ihmiselämään kuuluvia rasittavuuksia. HSP pillahtaa itkuun, kun hänelle sanoo suoraan, mitä ajattelee. HSP on se, joka valittaa kummallisista asioista, kuten hajuista (joita muut eivät haista), kirkkaista valoista (jotka eivät muita häiritse) tai ihmisten normaalista puheensorinasta kahvilassa.

Muita yleisiä ennakkoluuloja on, että erityisherkät ovat heikkoja, heillä on huono itsetunto, he ovat tiukkapipoja, huonoja kestämään kipua ja he ovat sisäänpäin kääntyneitä.

Arviolta jopa viidesosa ihmisistä on erityisherkkiä. Se tarkoittaa sitä, että vaikka et itse olisi HSP, niin luultavasti tunnet aika monta, joka on. Erityisherkkyys ei näy ulos päin, sillä se ei ole ulkomuodon ominaisuus. Moni HSP ei myöskään tiedä olevansa erityisherkkä, vaikka ihmetteleekin omaa erilaisuuttaan ei-herkkien rinnalla.

Erityisherkäksi synnytään. Se on myös perinnöllistä, minkä omat havaintoni vahvistavat. Oma äitini on erityisherkkä ja ainakin yksi lapsistani on äärimmäisen erityisherkkä. Kun perheessä on useampi HSP, tuo se omat haasteensa.

Minkälaista on olla erityisherkkä ihminen?

Asiassa on hyvät ja huonot puolensa. Erityisherkkyys ei ole evoluution virhe tai mutaatio vaan luonnon tietoinen valinta varustaa osa yksilöistä erityisominaisuuksilla.  Erityisherkkä on esimerkiksi voinut havaita uhkaavan vaaran ennen muita herkkien aistiensa avulla. Tässä kohtaa haluan korostaa, etten pidä erityisherkkiä parempina kuin ei-herkkiä, vaan erilaisina.

Siinä missä jokainen ihminen on herkkä joskus jossain tilanteessa, erityisherkkä kokee usein asiat voimakkaammin ja on myös siksi herkempi uupumaan. Moni erityisherkkä ratkaisee ärsykkeiden ylikuormituksen niin, että he poistuvat tilanteesta ja vetäytyvät omaan rauhaansa “maadoittaakseen” itsensä uudelleen. Akun virta kuluu loppuun nopeammin ja se on ladattava uudestaan.

Photo by Joanna Nix on Unsplash

3 asiaa, jotka on hyvä tietää erityisherkkyydestä

Seuraavassa on kolme nopeaa faktaa, jotka jokaisen on hyvä ymmärtää erityisherkästä ihmisestä.

1. Erityisherkkyys on normaali ominaisuus. 

Arviolta 15-20 prosenttia ihmisistä omistaa geenin, joka tekee heistä erityisherkkiä. Erityisherkkyyteen liittyy keskeisesti autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston herkkä reagointi. Erityisherkkä voi reagoida hyvin voimakkaasti tilanteissa, jotka eivät herätä useimmissa minkäänlaista reaktiota.

2. Erityisherkkyys on todellinen ja tutkittu ominaisuus.

Highly sensitive person, eli HSP, on ihmistyyppi, jota yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine Aron on tutkinut vuodesta 1991 lähtien. Hermoston ominaisuutena erityisherkkyyttä tutkitaan nimellä sensory processing sensitivity.

3. Erityisherkkyydellä on sekä hyvä että huonot puolensa.

Erityisherkät ovat usein hyvin empaattisia, taiteellisesti luovia, intuitiviisia ihmisiä. Heillä on voimakas ymmärrys muiden ihmisten tunteista ja tarpeista. Monet HSP:t ovatkin terapeutteja, valmentajia, taiteilijoita, muusikkoita tai kirjailijoita. Erityisherkkä on kuitenkin erityisen herkkä sairastumaan burnouttiin. Tämä johtuu ominaisuudesta, joka saa heidät imemään itseensä ympäristön ärsykkeitä ja erityisesti ympärillään olevien muiden ihmisten emotionaalisen kuorman.

Koska erityisherkällä on ajoittain voimakas tarve vetäytyä omiin oloihinsa, heidät usein sekoitetaan introvertteihin. Totuus on kuitenkin, että erityisherkissä on sekä intro- että ekstroverttejä (ja kaikkea siltä väliltä). On myös elämyshakuisia erityisherkkiä (joihin itse kuulun), ja meidän haasteena onkin löytää tasapaino stimuloivien elämysten ja maadoittavan, vähä-ärsykkeisen elämän välillä.

Erityisherkkyys ei ole muoti-ilmiö, vaikka siitä onkin puhuttu paljon viime aikoina. Tietoisuuden lisääntyminen on vain hyvä asia, erityisesti herkän itsensä kannalta. Olennaista on tunnistaa ominaisuus itsessään, jotta voi elää parempaa elämää herkkyyden ehdoilla.

Ehkä sinäkin olet jo tehnyt testin? Kerro minulle kokemuksistasi erityisherkkänä. On ihana huomata ettei ole yksin.

Lähteet: The Highly Sensitive Person, Suomen Erityisherkät ry

 

Loading Likes...

Write A Comment