Joitakin vuosia sitten satuin katsomaan Ylen elävästä arkistosta ohjelman Mitä? Mistä lapset tulevat?. 1970-luvulla tehty ohjelma on mustavalkoinen ja koominen. Ihmiset ovat oudon vakavia, vaikka itseäni nauratti kovasti.

Alakouluikäisille suunnatussa seksivalistusohjelmassa kerrotaan esimerkiksi näin: “Timon kikkeli aina silloin tällöin jäykistyy ja kasvaa, ikään kuin nousee seisomaan. Kikkelistä saattaa tulla ulos valkoista paksua limaa ja sen liman ulostulo tuntuu Timosta aika kivalta. Siksi Timo saattaa hieroa kikkeliä, niin sitten sitä limaa tulee taas lisää.”

Tai: “Kun Timo ja Sinikka halaavat toisiaan oikein kovasti, niin Timon kikkeli kasvaa isoksi ja jäykistyy. Ja Sinikan pimpissäkin tuntuu jännältä. Jos Timo tällöin laittaa kikkelinsä Sinikan pimppiin sisälle, niin sanotaan että he ovat yhdynnässä. Esimerkiksi nussiminen, paneminen, naiminen ja makaaminen kaikki tarkoittavat samaa asiaa.”

Tämä ohjelma on siis tarkoitettu ALLE kouluikäisille. Vaikka minua nauratti, aloin miettiä. Jos 70-luvulla on asioista kehdattu puhua näin yksityiskohtaisesti, miksi en ollut omille lapsilleni kertonut asioiden todellista laitaa? Olin kyllä kertonut äidin sisällä olevasta munasolusta ja isiltä saatavasta vauvasiemenestä. Se miten nämä saadaan yhdistymään oli jäänyt käsittelemättä.

Miksi ihmeessä? Pidän itseäni melko edistyksellisenä näissä asioissa, eikä seksistä puhuminen ole koskaan ollut erityisen vaikeaa. Olen joskus kirjoittanut naisen itsetyydytyksestä artikkelin Cosmopolitaniin ja sen kirjoittaminen oli hauskaa (joku lukija saattoi vetää henun nenuun jostakin neuvostani).

Mutta tietenkin vastaus on ilmeinen: seksistä puhuminen tuntuu kiusalliselta, kun kyseessä on oma lapsi. Vähän niin kuin se oli kuumottavaa oman vanhemman kanssa. Liian läheisiä.

Päätin, että on ryhtiliikkeen aika. Esikoinen oli menossa ekalle luokalle enkä aikonut lähettää häntä sinne liian hatarin tiedoin. Muistan kuinka itselleni oli vielä 8-vuotiaana epäselvää se, että miten ne aikuiset oikeasti sitä seksiä harrastavat. Siitä kulki erilaisia versioita lasten keskuudessa.

Istutin tytön alas ja kerroin niin yksityiskohtaisesti kuin kehtasin lastentekopuuhasta. Kikkeli sanan olin korvannut hitusen modernimmalla pippelillä, mutta pimppi oli edelleen pimppi. Penikset, vaginat ja emättimet (hyi olkoon mikä sana!) jätin biologian tunneille. Kerroin, kuten videolla, että pippeli laitetaan pimppiin ja sieltä tulee nestettä, joka sitten pääsee siihen munasoluun käsiksi. Kerroin myös, että tätä sanotaan seksiksi ja sitä harrastettaan isona, koska se tuntuu hyvältä.

Tyttö kuunteli silmät suurina, mutta ei esittänyt tarkentavia lisäkysymyksiä. Olin tyytyväinen itseeni, että kehtasin puhua asioista suoraan, vaikka se ei edelleenkään tuntunut helpolta. Myönnän, että minua jopa hieman nolotti, mutta en antanut sen näkyä. Jos itse tekisin asiasta luonnollisen, se olisi sitä myös lapselle.

Nuorempi sisko sai saman käsittelyn tänä keväänä, eskarin viime metreillä. Totesin hetken olevan sopiva, kun hän itse pohti ääneen vauvasiemenen alkuperää ja pääsyä masuun kasvamaan. Siinä kohtaa isosisko sanoi, ettei halua olla paikkalla keskustelussa ja poistui omaan huoneeseen. Tämä hieman huvitti minua ja totesin, etteivät ajat ole sittenkään liiemmin muuttuneet. Oman vanhemman kanssa asioista puhuminen voi edelleen tuntua kiusalliselta huolimatta siitä, kuinka luonnollisesti ja rennosti niihin itse yritän suhtautua.

Olen näissä seksikeskusteluissa yleensä puhunut aikuisista ja tämä olikin aiheuttanut pienen virhetulkinnan. 10-vuotiaamme ihmetteli hiljattain, miten joku voi tulla teiniäidiksi. “Eikö seksin harrastaminen alaikäisenä ole laitonta”, hän kysyi. My bad, totesin ja jouduin tarkentamaan aiempia lausuntojani.

On totta, että seksi ei kuulu vielä lapsen maailmaan ja tämän olen sanonut hyvin selvästi. Olen aiemmin puhunut meistä aikuisista, mutta nyt puhun seksistä asiana, jota tehdään sitten “isona”. Mitä tämä kenellekin merkitsee, vaihtelee.

Tärkeitä nämä keskustelut ovat, vaikka tuntuvatkin kiusallisilta, sillä en halua omille lapsilleni mitään väärinkäsityksiä. Olen myös puhunut oikeudesta itse määrittää, mikä on sopiva tahti tai kuka on mieluisa kumppani. Varsinkin nyt #metoo-kampanjan myötä koen tämän erittäin tärkeänä viestinä lapsille.

Miten itse olet kokenut seksistä puhumisen lapsille? Entä mikä on mielestäsi sopiva ikä kertoa lapselle totuus?

 

Loading Likes...

Write A Comment