Trendi ja Lily ovat aloittaneet #Uraoivallus-kamppanjan, jonka tarkoituksena on jakaa muille omia työelämää parantavia neuvoja. Ajauduin lukemaan Mua lemmitkö vielä, Kustaa -blogin Tiian uraoivallukset toimittajille. Erityisesti neuvo sanoa kyllä kolahti. Oivalluksen mukaan kun vastaa kyllä kiinnostaviin ehdotuksiin, voi päätyä matkoille maailman metropoleihin,  luksushotelleihin, mielettömiin ravintoloihin tai tapaamaan huippumielenkiintoisia maailmantähtiä.

Kateellinen ihminen kun olen, ensimmäinen ajatukseni oli: tokkopa se noin yksinkertaista on. Tämä kyllä-neuvo sai kuitenkin pohtimaan omaa historiaani. Minulla nimittäin on luonnostaan ensimmäinen reaktio vastata kaiken maailman ehdotelmiin ei. Olen kyllä tiedostanut tämän, mutta syytä en. Tätä mietin jo opiskeluaikana kun paras kaverini oli kyllä-ihminen ja minä ei-ihminen. Hän opetteli sanomaan enemmän ei ja minä opettelin sanomaan kyllä.

Olen edelleen jatkanut harjoituksia, mutta tuntuu siltä että kieltäytyminen on niin syvälle juurtunut tapa suhtautua asioihin, että ihan hävettää. Kun saan ehdotuksen, oli se mikä tahansa, tuntuu siltä, että  tarvitsen aikaa asian punnitsemiseen.

Kiltit kympin tytöt saavat karvaasti kokea, kuinka kaikkeen suostuminen on suora tie burn outiin. Heille onkin ihan järkevää opetella sanomaan ei edes välillä. Opetella pitämään puolensa ja vetämään rajat.

Kun olen nyt pohtinut tätä, olen tullut johtopäätökseen, että ein sanominen on eräänlaista itsesuojeluvaistoa. Tämä onkin omalla kohdallani korostunut. Olen äärimmäisen hyvä vetämään omat rajani. Ehkä jopa liian hyvä.

Nyt mietin kaikkia niitä kertoja, kun olen sanonut ei, vaikka olisi pitänyt sanoa kyllä. Sitäkin erästä työtarjousta, josta kieltäydyin koska pelkäsin, etten pienen lapsen äitinä pystyisi handlaamaan koko palettia (sivuhuomio: Olisiko mies ajatellut näin?). Missä olisinkaan nyt, jos tuolloin olisin vain päättänyt hypätä syvään päähän? Tähän liittyy myös huijarisyndrooma, josta kärsin ja josta voisikin kirjoittaa ihan oman juttunsa.

Epätieteellisen taustatyöni tuloksena julkaisen nyt parhaimmat vakuuttelut siitä, miksi todellakin kannattaa alkaa sanomaan kyllä.

1. Annat mahdollisuuden upeille jutuille.

Joskus mahdollisuudesta tulee kieltäydyttyä, koska “ajoitus on huono”. Totuus on, että täydellistä ajoitusta ei ole olemassakaan. Elämä ei seuraa täydellistä suunnitelmaasi, vaikka kuinka hieno se olisikin. Joskus tilaisuus on niin hienovarainen, että et itse edes pysty näkemään, mihin se johtaa. Siksi sille kannattaa antaa – no mahdollisuus.

2. Joku muu uskoo sinuun.

Pelko onkin suurin peikko, joka estää meitä tekemästä ja kokemasta asioita. Jos saat ehdotukset, ota siitä kiinni. Joku muu saattaa nähdä potentiaalisi paremmin, kuin sinä itse niiden huijarisyndrooman likaamien kakkuloiden läpi.

3. Kyllä johtaa uusiin oviin. 

… ja Ei sulkee niitä. Suurimmat katumuksen aiheet elämässä johtuvat yleensä siitä, mitä ei tullut tehtyä. Vastaamalla kyllä kutsut luoksesi lisää juttuja, jotka ovat mahdollisia. Lisäksi opit, mihin kaikkeen kykenet.

4. Tilaisuus ei aina toistu.

Tai ainakaan samankaltainen mahdollisuus. Tähän liittyy myös kaava, jota toistaa. Se on vähän niin kuin kutsut juhliin: jos kieltäydyt tarpeeksi monta kertaa, kohta et saa enää kutsuja.

5. Elämä on lyhyt, ota riski.

Kysy itseltäsi: Mikä on parasta, mihin se voi johtaa? Miltä sen ajatteleminen tuntuu? Haluatko todella katua, että et antanut sille parhaalle mahdolliselle jutulle edes mahdollisuutta toteutua? Ja kohta onkin niin, ettet voi muuta kuin vastata kyllä.

Bring it on, life!

Katsoin Shonda Rhimesin TED-talkin aiheesta My Year of saying yes to everything. Nyt olen aivan myyty. Eihän tässä voi nyt muuta tehdä kuin Shondat ja alkaa vastaamaan kyllä kaikkiin niihin asioihin, jotka minua pelottavat ja vievät pois mukavuusalueeltani. Vähän jopa pelottaa, mutta ei tässä ole muutakaan mahdollisuutta. Tästä alkaa elämäni Kyllä-naisena.

“If someone offers you an amazing opportunity to do something and you’re not sure you can do it, say yes. Then learn how to do it later.” Richard Branson

 

 

 

Loading Likes...

Write A Comment