Onko Big Ben, London Eye ja Brittish Museum jo niin nähty? Eikö Picadilly Circus enää sävähdytä? Lontoossa riittää must-see juttuja, jotka on – no pakko nähdä ainakin kerran. Entä kun ne pakolliset turrekuvat on jo otettu?

On aika siirtyä luovemmille apajille. Vietettyäni yhden kesän Lontoossa muutama (krhm…) vuosi sitten, oli aikaa ja kiinnostusta tutkia kaupunkia ohi turistirysien. Olen tätä juttua varten kysynyt myös vinkkejä hotellin conciergelta, taksikuskilta ja paikallisilta. Valitse yksi tai useampi näistä kohteista, niin saat lomallesi uutta näkövinkkeliä.

Helmikuu ja aurinkoinen päivä Lontoossa

Uniikkeja nähtävyyksiä

Jos sinua kiinnostaa nähdä, miten Briteissä tehdään oikeutta, suuntaa Royal Courts of Justiceen. Oikeuden istunnot ovat pääsääntöisesti avoimia yleisölle, joten sisään voi kävellä kuka vaan. Täällä pääset näkemään in action ne kuuluisat peruukkipäät kaapuinen. Varaudu kääntämään katseita, jos astut oikeussaliin kesken istunnon. Nimimerkki Kokemusta on.

Sentimentaalisille sieluille voi suositella visiittiä Cross Bones Cemeteryyn. Ikivanhaan hautausmaata käytettiin aikoinaan viimeisenä leposijana prostituoiduille, joita kirkko ei antanut haudata siunattuun maaperään. Hautaustoiminta lopetettiin 1853 ja nyt paikkaa ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Täällä voit käydä hiljentymässä ja kunnioittamassa menneiden aikojen vähäosaisia. Porttiin on ripustettu vierailijoiden viestejä ja muistonauhoja.

Cross Bones Cemeteryn portti

Erikoismuseot ovat Lontoon kaltaisten suurkaupunkien helmiä (vaikka eivät useinkaan kovin salaisia sellaisia). Dekkareiden ystävää kiinnostanee Sherlock Holmes Museum kirjoista tunnetussa Baker Streetin talossa, joka on säilytetty alkuperäisessä viktoriaanisessa asussaan. Kylmiä väristyksiä voi hakea Jack The Ripper Museumista, joka esittelee Viiltäjä Jackin ja hänen uhriensa historiaa kuudessa kerroksessa. Harry Potterin faneille kierros Warner Bros. Studiolla on ikimuistoinen elämys: tutki autenttisia lavasteita, välineistöä ja elokuvasarjan tekoa.

Turret stalkkaa Van Goghia.

Taidetta

Oma henkilökohtainen suosikkini Saatchi Gallery esittelee nykytaidetta vaihtuvissa näyttelyissä. Victoria and Albert Museum (V&A) pitää sisällään jäätävän kokoelman taidetta historiasta nykypäivään ja sekoittaa eri taidemuotoja. Nähtävillä mm. muotia, maalauksia, valokuvia ja keramiikkaa. Vähemmän tunnettu galleria The Courtauldin eurooppalaisen taiteen kokoelma pitää sisällään maailmankuuluja impressionistien ja jälki-impressionistien mestariteoksia.

Teetä brittiläisittäin

Mikäli satut olemaan kaltaiseni elämyshakuinen kulinaristi, on perinteinen englantilainen iltapäivätee ihan pakko kokea. Klassikko jo 150 vuoden ajan on Claridge’s hotellissa, jossa antimien lisäksi voi nauttia upeasta Art Deco -arkkitehtuurista. Vaatii varausta etukäteen. Erikoisuuksien metsästäjille tarjolla on esimerkiksi: suklaanystävän Charlie & Chocolate Factory -teemainen One Aldwychin iltapäivätee, satumainen Mad Hatter’s Afternoon tea Sandersonilla. Jos olet jostain syystä ottanut lempihurttasi mukaan matkalle, voit piipahtaa iltapäiväteellä lemmikkiystävällisessä The Egerton Hotellissa, jossa piskit saavat oman pedin, herkkuja ja koirien omaa concierge-palvelua.

Let’s syödään

Mikä olisi englantilaisempaa, kuin nauttia entisten siirtomaiden keittiöstä. Lontoon reissuun kannattaa mahduttaa ainakin yksi visiitti intialaiseen ravintolaan, joista kaupungissa ei ole pulaa. Erittäin hyvää currya saa esimerkiksi fiinimmässä Gaylord Restaurantissa Marylebonin kaupunginosassa. Voit myös hypätä tubeen ja suunnata East Endiin Brick Lanelle, jossa vieri vieressä sijaitsevat ravintolat tarjoavat kelpo currya sopuhintaan. Samalla suunnalla sijaitsevaan pakistanilaiseen Tayaabsiin ihmiset jonottavat syömään huokeasti autenttisia, suussasulavia ruokia, kuten karahilammasta (ei tarjoa alkoholia).

Brunssia viikolla ja kolmen ruokalajin lounasta sunnuntaisin pääsee syömään National Portrait Galleryn yläkerrassa sijaitsevaan Portrait Restaurantiin. Tämä paikka on helmi, jota ei tule ensimmäisenä äkättyä, siitä kun kävelee helposti ohi. Näkymä Lontoon kattojen yllä on kuvauksellinen, palvelu ensiluokkaista ja ruoka taivaallista. Maistaessani jälkiruoaksi tilaamani chocolate potia, eli kuppia täynnä täyteläistä suklaata suolaisella karamellikuorrutteella, taisin huokaista: “Herrajumala.” Omalla Holy trinity -arvosteluasteikollani annoin paikalle 3/3. Bonuksena pääsee katsomaan museon merkkihenkilöiden potretit alakerroksissa.

Picture – or you didn’t eat that.

Kauempana ytimestä

Hamstead Heath on ikivanha puisto vain kuusi kilometriä Trafalgar Squarelta. Iso viheralue on metsäinen keidas, jonka maaseutumaisessa ympäristössä paikalliset käyvät kävelyllä, ulkoiluttamassa koiria, lennättämässä leijaa tai pulahtamassa uimaan puiston lammissa. Lähellä sijaitseva tyylikäs Kenwood House (Rembrandt, Reynolds, Gainsborough..) on hiljattain remontoitu.

Lounais-Lontoossa sijaitseva Richmond on ollut suosittu kunikaallisten ja rikkaiden keidas. Kaunis urbaani kylä houkuttelee kävijöitä viehättävällä charmilla. Kauniita puistoja, Thames ja keskustan pikku kadut kauppoineen, historiallisia rakennuksia, paljon mahdollisuuksia syödä ja myös kulttuuria tarjolla.

How was your day, sir?

Vinkki! Iltakävely Thamesin varrella on erittäin romanttinen kokemus, ja sen voi kruunata shampanjalasillisella pilvenpiirtäjä The Shardin näköalabaarissa. 

 

 

 

Loading Likes...

Write A Comment