Ihanat, suloiset lapset ovat monen haave. Lapsen hankkimista tulee kuitenkin harkita tarkkaan. Vanhemmuus tietää pitkää sitoutumista ja monia haasteita. Lapsen kasvattaminen, koulutus ja ylläpito on aikaa vievää ja kallista puuhaa.

Jos perheen toinen aikuinen haluaa lasta enemmän, muista ettei häntä voi velvoittaa lapsen ainoaksi hoitajaksi. Päätös hankkia lapsi tulisikin olla koko perheen yhteinen, johon molemmat voivat sitoutua.

Ennen kuin päätätte jättää kumit vanhenemaan yöpöydän laatikkoon, pohtikaa ainakin näitä asioita:

Oletko valmis sitoutumaan lapseen jopa 20 vuodeksi?

Suomessa lapsi muuttaa omilleen keskimäärin 20-vuotiaana, mutta tämä aika voi yksilöiden kohdalla vaihdella usealla vuodella suuntaan tai toiseen. On hyvä asennoitua sitoutumaan lapsen kasvatukseen ainakin se 18 vuotta, mikä kestää syntymästä täysikäisyyteen. Oletko valmis näin pitkään sitoutumiseen? Mieti kuinka vanha itse olet, kun villi vapaus taas koittaa.

Pystytkö luopumaan spontaanista elämästä?

Lapsen myötä et voi lähteä hetken mielijohteesta baariin, kun whatsappi laulaa kutsuviestiä kello kahdeksan perjantai-iltana. Äkkilähdöt lomamatkoille voit myös unohtaa, sillä lapsen kanssa kaikki pitää suunnitella hyvin. Onhan hotellissa matkasänky? Pystyykö Lontoon metrossa matkustamaan rattaiden kanssa? Mitä sitten, kun lapsi kärsii pahasta ummetuksesta ja ranskalaisessa apteekissa ei puhuta ollenkaan englantia?

Kuka hoitaa lasta kun olet poissa?

Lapsi tarvitsee aina hoitajan, jos mieli tekee päästä minne tahansa vain “aikuisten kesken”. Onko turvaverkkoa lähellä, isovanhemmat tarpeeksi hyväkuntoisia ja halukkaita hoitamaan, voitko turvautua kummien apuun hoitoasioissa? Mieti vielä.

Saako asunnossasi pitää lapsia?

Lapsen koko ja luonne vaikuttavat paljon siihen, minkälainen elämäntyyli on mahdollista. Jos asutte kerrostalossa kaupungin keskustassa, ovat palvelut lähellä mutta joudutte itse viemään ipanaa ulos leikkipuistoon. Maaseudulla asuvat voivat päästää jälkikasvunsa vapaasti purkamaan tarpeitaan juosta ja hakea rajojaan ulkona, mutta harrastusmahdollisuuksia tai kavereita lähipiirissä on vähemmän.

Onko sinulla aikaa huoltaa lasta?

Lapsi tulee rokottaa ja terveystarkastaa säännöllisesti. Kynnet pitää leikata, ja tukka pestä ja trimmata. Joidenkin lasten hiukset vaativat enemmän hoitoa takkuuntumistaipumuksen vuoksi. Lapsi saattaa myös sairastua, jolloin vanhemman velvollisuus on hoitaa häntä.

Sokerina pohjalla: onnellisen lapsen salaisuus

Lasta ei voi pelkästään synnyttää, ruokkia ja vaatettaa. Häntä pitää nykyään myös kasvattaa, ja tämä onkin lapsen hankkimisessa se kaikkein vaativin (v***umaisin) osuus. Hyvästä koulutuksesta ja sosiaalistamisesta on kuitenkin hyötyä kaikille: omistajalle tottelevainen ja osaava lapsi on helpommin hoidettava kuin kasvattamaton lapsi, joka saattaa pahimmillaan olla jopa vaaraksi ympäristölleen. Toisin kuin esimerkiksi lemmikkien kohdalla, kasvatus kestää aina siihen saakka kun lapsi muuttaa pois kotoa.

Kun olette yhdessä pohtineet kaikkia näitä seikkoja ja olette edelleen vakuuttuneet siitä, että lapsi on tervetullut lisä perheeseen, voinen onnitella. Lapsen hankkiminen on ennen kaikkea järkipäätös (*krhm).

Näihin tunnelmiin, toivotan kaikille Hyvää Vappua!

Pauliina 

P.S. Tämä kirjoitus kumpusi omasta vilpittömästä ihmettelystä, miksi koiran hankkimista harkitsevaa varoitellaan niin perusteellisesti, mutta lapsia kehotetaan tekemään “talkoovoimin”.

 

Loading Likes...

Write A Comment