Wilmasta tulee viesti: “Kuudesluokkalaiset tytöt saavat HPV-rokotteen eli papilloomavirusrokotteen kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Tytöt, jotka haluavat rokotuksen tulevat koulupäivän aikana rokotettavaksi koulun terveydenhoitajalle.”

Olen osannut odottaa viestiä ja nyt se on vihdoin täällä. Oma kutosemme parahtaa: “Siinä sanotaan tytöt, JOTKA HALUAA. En mä HALUA mitään rokotusta.” Piikkikammoisen nuoren reaktion ymmärtää. Kukapa nyt itseään huvikseen antaisi pistellä. Tämäpä ei olekaan mikään haluamiskysymys. Ja nyt kerron sinulle miksi.

Ihmisen papilloomavirus (human papilloma virus, HPV) on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Vähintään kolme neljästä saa tartunnan elämänsä aikana, mutta se on usein oireeton. Infektio on yleisin 20-25 ikävuoden tienoilla. Ilman HPV-infektiota ei synny kohdunkaulan syöpää, mutta syöpä kehittyy hitaasti esiasteiden myötä. Kondomi ei täysin suojaa HPV-infektiolta. HPV-tulehdus on usein oireeton, ja silloin se löytyy naiselta sattumalta papa-kokeessa.

Photo by Drop the Label Movement on Unsplash

Koska HPV on pääosin seksin kautta tarttuva, on ymmärrettävää että esiteinimme ei näe asian tärkeyttä. Hänelle on toki kerrottu kaikki oleellinen aika päivää sitten, mutta toistaiseksi seksiasiat eivät kuulu hänen elämäänsä. Ja niin pitää ollakin. Sitten on se syöpä, joka ehkä saattaisi kehittyä vuosikymmenien päästä. Aika epäoleellista 12-vuotiaan maailmassa, jossa juuri nyt kiinnostaa enemmän Snapchatin striikit ja hyvät instastoorit. Klo 8 GM! ja Klo 15 Koulu dn.

Viime syksynä puhelimeni soi. Soittaja oli terveyskeskukseni gynekologi, joka soitti kertoakseen hiljattain otetun papa-kokeen tulokset. Onpas hyvää palvelua, ajattelin kunnes kuulin lääkärin asian. Papa-kokeessa kohdunkaulastani oli löytynyt voimakas solumuutos. Lääkäri halusi painottaa, että kyseessä ei ole syöpä, ainakaan vielä, ja että pitäisi ottaa koepala lähempää tutkimusta varten.

Se ei ole syöpä, ei ole syöpä, toistelin itselleni. Todellisuudessa olin varma, että minulla on syöpä.

Sain lähetteen Naistenklinikalle, jossa oli määrä suorittaa kolposkopia, eli kohdunkaulan tähystys ja koepalan otto. Toimenpiteen aikana lääkäri totesi, että hän näkee jo ilman koepalaa, että solumuutos on niin vahva, että vaatii toimenpiteen: pahalaatuisen ihosolukon poistamisen sähköluupin avulla. Tehdäänkö nyt vai varataanko uusi aika?

Koska en koskaan ole ollut mikään kärsivällinen ihminen, pyysin toimenpiteen suorittamista heti, olinhan jo valmiiksi kintut jalustimilla. Helpompaa kuin synnytys, koska oma osuuteni oli vain maata hiljaa paikallani. Siis todella hiljaa, ettei lääkäri sohaise sähköloopilla väärään kohtaan. Ensin tietenkin piti puuduttaa ja sanoisinko, että piikitys siellä alhaalla ei koskaan ole mikään iltapäiväteehen verrattava asia. Sydämeni hakkasi, pyörrytti ja oksetti. Mukana oleva ihana sairaanhoitaja varmisteli vointiani samalla kun huoneessa haisi palaneen lihan käry.

Jälkeen päin oloni oli helpottunut, mutta ei samalla tavalla kuin synnytyksessä, jossa palkinto on suloinen. Kysyin lääkäriltä onko tämä nyt sitä HPV:tä? Kyllä, tämä on juuri sitä. Ja vaikka voimakas solumuutos ei ole syöpää, se todennäköisesti olisi sellaiseksi muuttunut vuosien myötä ilman toimenpiteitä.

Ne nuoret tytöt, jotka nyt saavat HPV-rokotteen kuudennella luokalla, säästyvät tulevaisuudessa huolelta ja epämukavilta toimenpiteiltä.

Kerroin tarinani tyttärelle ja lisäsin loppuun kysymyksen: “Otatko mieluummin rokotuksen käsivarteesi vai piikin tonne alas?” Voitte vaan arvata mitä hän vastasi.

Lähteet: Terveyskirjasto, tyttojenjuttu.fi
Lue myös: Terveyskyla.fi/naistalo

Loading Likes...

2 Comments

 1. Hei.

  Mistä voin ladata Xevilin ilmaiseksi nettisivuiltasi?
  Sain tietoja tuestasi. XEvil on paras ohjelma captchan ratkaisemiseen, mutta tarvitsen uusimman version siitä.

  Kiitos.

  • Wunderbara Reply

   Hei, tämä ei nähdäkseni liity mitenkään näihin sivuihin. Pahoittelut, etten voi auttaa.

Write A Comment